Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 12:52 - КОЛКО СТРУВАТ ЮРТИТЕ?
Автор: yurtman Категория: Туризъм   
Прочетен: 5662 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.04.2011 12:53


            Разходи за юртен дом

            Има редица чужди компании, които предлагат всесезонни юрти, които могат да се превърнат в постоянни жилища. Юртите струват по-малко от сглобяемите модулни къщи, и дори с всички „екстри”, те са по-евтини от всеки фабричен дом. Юртите се сглобяват по-бързо и лесно от всеки модулен дом и за разлика от него, могат да се разглобяват да се местят и пак да се сглобят, а също, не се нуждаят от предварителните разходи и разрешения съпътстващи изграждането му. И докато си мислите за юртата като за нещо малко и временно, трябва да знаете, че някои от по-големите модели са доста просторни. В зависимост от желанието, можете да разчитате на „високи стени”, които оставят място за изграждане на пълно или частично таванско помещение, или втори вътрешен етаж. Като цяло усещате юртата голяма, просторна и уютна, което я прави чудесен избор за достъпно алтернативно жилище.

            Все пак, колко струват юртите?

            Основните юрти в редица европейски държави са на цени, започващи от € 300-€ 500 за кв.м /в България цените са от 20-30% до 50% по-евтини/, но много често клиентите искат някои допълнения, когато това ще бъде постоянното им жилище. Към цената може да има и разходи за допълнително оборудване, свързани с климатичните условия и спецификата на района в който се разполагат, тъй като има райони с големи температурни амплитуди, със силни ветрове, с ежегодни тежки валежи от дъжд и сняг.

            Типичните размери варират от 8 кв.м до 100 кв. м, като най-предпочитани са юртите в диапазона 8-50 кв.м. Има и юрти над 100 кв.м, достигащи дори до 250 кв.м, но те се използват за други цели.

            При избора на производител трябва естествено да се отнесете толкова сериозно, колкото бихте се отнесли при покупката на каквато и да е било ценна вещ. Уверете се, че действително срещу парите си ще получите професионализъм, качество и не на последно място – юрта (а не бунгало, палатка, тента, или шатра).

            Вземете предвид, че довършителните работи по интериора (като например подови настилки, шкафове, плотове и др.), вода за бани, кухни и пр., не са включени в цената на юртата при нито един производител, така че ще трябва да наемете изпълнител или да си свършите работата сами.

            Как се формира цената на юртите?

            На първо място цената зависи от избора дали юртата е 100% екологична или е изпработена с изкуствени материали. Следват елементите:

            Дървената конструкция да е от определен вид дърво, което да е специално обработено, или да е от други дървесни видове обработени ръчно. Разбира се конструктивната здравина зависи от вида дървесина, която от своя страна има специфичен начин на обработка и съответно струва различно. Трябва да се има предвид, че дървесината трябва да бъде суха и, че при обработката й отпада между 30-50% от количеството, тъй като се прави специален подбор.

            Крепежните елементи и такелажа - дали са от естествени материали, кожа, юта, коноп или изкуствени влакна. Изкуствените влакна имат една цена, естествените са по-скъпи, а най-скъпа е кожата.

            Покритието на юртата или обвивките, един път по брой /2, 3 или 4, в зависимост от предназначението/ и втори път от вида на материалите – етествени или изкуствени. Оригиналната юрта се състои обикновено от 4 покривала от чист памук, чиста вълна, екологично водонепромокаемо покривало и декоративно покривало. Допълнителен разход е оборудване на покривалата за димоотвод, който е отстрани на юртата, а не през короната.

            Прозорци, обикновената юрта няма прозорци, но ако клиентите искат, би могло да се направи, но те също струват допълнителни средства в зависимост от квадратурата и материала.

            Противокомарни мрежи – допълнително оборудване на короната и вратата, могат да бъдат от естествени или изкуствени материали. Поръчват се по желание на клиента и са допълнителен разход. Изработката им е желателна, тъй като по нашите географски ширини има доста летящи насекоми.

            Типа на короната е следващият елемент на ценообразуването. Короните биват луксозни, средни и обикновени. Цената им зависи и от това дали са предварително покрити с прозорчета или са отворени, дали са оборудвани с  димоотвод, дали са гладки или резбовани, естествено дърво или лакирано, по-големи или по-малки и др.

            Вратата или вратите също подлежат на избор, тъй като могат да бъдат различни модели, с различни брави и заключалки, с орнаменти или без орнаменти, от масив или отпадъчни материали и т.н.

            Съществен елемент е пода, който е отделно от юртата. Обикновените юрти са без под, поставят се направо върху земята, на предварително избрано сухо място, но по-добрия вариант за целогодишно използваните юрти е да има под.

            Монтажа по принцип е включен в цената, както и транспорта, разбира се на приемливо разстояние, напр. 30-50 км.

            Обзавеждането на юртата, както, разделянето й на отделни помещения, бани, тоалетни и др. по  принцип са предмет на друго договаряне.

 

            Спестете пари, инвестирайки в юртен дом!

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yurtman
Категория: Туризъм
Прочетен: 71148
Постинги: 10
Коментари: 5
Гласове: 181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930