Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 18:10 - Юртата – начин на ползване
Автор: yurtman Категория: Туризъм   
Прочетен: 3291 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.04.2011 12:41


Основното предназначение на юртата, разбира се, е жилище на номадските народи, но в днешно време тази й функция се е запазила в Монголия, Казахстан, Бурятия, Башкирия, Татарстан, Тюркменистан и в по-малка степен на някои други азиатски територии.

        Стремежа на хората към здравословен, природосъобразен, икономичен и щадящ природата начин на живот, бавно, но устойчиво формират тенденцията за преоткриване на юртата, като алтернатива на съвременното жилище. Все повече хора предпочитат вълшебния микросвят на юртата пред „панелните кошери” и „бетонните колонии” на задъхващите се в „астматични пристъпи” градове - „развъдник” на параноични и  клаустрофобични състояния. Не са рядкост случаите, когато в държави като Германия, Англия, Русия, Мексико и най-вече в Австралия, Канада и САЩ, десетки хора търсят уюта, спокойствието и хармонията на юртата. Изпробват се редица съвременни материали, изграждат се юрти на два етажа, група от юрти, обзавеждат се от „спартански” стил до „супер лукс”, с бани, тоалетни, прозорци, камини, електрифицират се, разделят се на отделни стаи или накратко получава се симбиоза – съчетание на икономичност и уединение с достиженията на цивилизацията.

image imageimage

          Друга, немалка част от хората, използват юртите, като допълнителна площ за настаняване на гости.  Има си човек вила или къща на село, но разполага с ограничена жилищна площ за себе си и семейството и ако дойдат гости ги настанява в юрта. Удобно, екзотично, прагматично. Същото предназначение могат да използват и редицата курортни комплекси, които биха могли с използването на юртени селища да разширят продуктовия си микс, да привлекат качествено по-нова и по-платежоспособна целева група, да увеличат пазарния си дял и времето за предлагане на туристическата услуга и същевременно да повишат конкурентноспособността си.

 imageimageimage

           В днешно време строителството на къща или вила изисква средства, които не всеки би могъл да си позволи, но използването на юрта за тази цел, би струвало толкова, колкото би струвала само предварителната подготовка на множеството разрешителни и проекти от правоспособните технически лица за построяване на прилична къща или вила, и забележете, без дори да е започнало строителството.

         Важно приложение на юртите е за туристически цели. Те могат да се ползват както от държавни и общински институции, така и от частни предприемачи и туроператори за създаване на подходяща инфрастуктура за развитието на културно- исторически туризъм. Много са  историческите паметници в България около които няма нищо, а на места няма дори къде главата си да прикриеш от слънцето и вместо приятни мигове, предлагаме на туристите мазохистични преживявания, а това разбира се има обратен ефект. По същият начин стои въпроса с екологичния туризъм. Юртата дава възможности за изграждане на мобилни селища на различни места сред прекрасната ни природа според сезона, на тематични селища съответстващи на политиките на институциите, парковете, резерватите и защитените зони.
 image

         Интересна е възможността за използване на юртите за възпитателни цели. Детски лагери, различни форми на зелено училище, скаутски лагери, спортни лагери, селища за развлекателни мероприятия, за исторически възстановки, за фестивали и различни културни прояви и т.н. Интересна е и тенденцията в развитите индустриални държави, където все по-често големи компании изграждат подобни селища за служителите си и ги използват за тийм билдинг. 

imageimage

image

         Полезна е практиката за използване на юртите за медицински цели. Оздравителни лагери сред природата, изнасяне извън градовете десетките цетрове за отслабване, рехабилитационни центрове и интересно, фитнес центрове. Центрове за йога, рейки, медитация и др.

 

image                   Следва продължение...



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yurtman
Категория: Туризъм
Прочетен: 71142
Постинги: 10
Коментари: 5
Гласове: 181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930